Dr. Kovács Vilmos ezredes előadása

„Inkább egy vödör veríték a gyakorlótéren, mint egy csepp vér a harcmezőn!” – Gyakorlóterek és kiképzés a hátországban az első világháború időszakában címmel tartott előadást október 10-én pénteken dr. Kovács Vilmos ezredes történész-muzeológus parancsnok (HM HIM Hadtörténeti Múzeum és Intézet) a Királyi Váróban.

Az előadásban érdekes adatok hangzottak el az első világháborúra vonatkozóan. Sokan nem is gondolták volna, hogy a lakoság számához viszonyítva arányaiban nézve az első világháború nagyobb emberveszteségeket okozott az érintett területeken, mint a második világháború. Ugyanakkor Magyarország területéről 3 millió férfi vonult be, ebből a háború alatt másfél millió sebesült meg legalább egyszer, és 660.000-re tehető a hősi halottak száma.

Ugyanakkor a hallgatóság képet kapott a tartalékosok  és póttartalékosok közti különbségről, a póttartalékosok háború alatti gyorsított, 8 hetes kiképzéséről, annak menetéről, valamint arról, hogy hogyan hívta életre a szükség a központi kiképző gyakorló- és lőtereket (pl. Várpalota, Hajmáskér).

Gödöllői Városi Múzeum