December 5-én zárult
az első világháborúról szóló előadássorozatunk

December 5-én két előadással zártuk az első világháborús előadássorozatunkat, amelyen a HM HIM Hadtörténeti Múzeum két munkatársa tartott előadást.

Dr. Tóth Orsolya könyvtáros-muzeológus, főmuzeológus A Hadsegélyező Hivatal tevékenysége a Hadtörténeti Múzeumban őrzött plakátok tükrében című előadásában a hivatal kialakulásáról beszélt. A hivatal hármas céllal jött létre: egyrészt igyekezett egy pénzügyi alapot képezni a segélyekhez, másrészt a katonákat, a háború áldozatait gyámolította, harmadrészt pedig információt szolgáltatott mind a segélyre váróknak, mind a segélyt adni kívánóknak.
A szervezet egyik ismert eseménye volt például a Szürke Est nevű álarcosbálja 1916. április 1-jén, ahol résztvevő hölgyek szürke kabátot viseltek, az urak szürke szmokingban voltak. Szó esett a Nemzeti Áldozatkészség Szobráról is, ahol az adakozók fémlemezeket vehetettek támogatásuk jeleként, és azt a fa szoborra szögelhették. de számos kiállítást is rendezett a hivatal a háború alatt.

Dr.  Závodi Szilvia történész-muzeológus, főmuzeológus: Aranyat vasért – gyűrűk a világháború emlékei között című előadásában beszélt többek között az Auguszta-mozgalom PRO PATRIA 1914 feliratú gyűrűiről, amelyek vasból készültek, és éppen ezért egy idő után nemesebb fémmel kellett bevonni őket, hiszen rozsdásodtak, és emiatt fertőzést okozhattak, valamint számos példát említett a háború során elterjedt egyéb gyűrűk közül.

Gödöllői Városi Múzeum