Gyarapodó gyűjteményünk
2012–2016

Gyarapodó gyűjteményünk 2012–2016

Időszaki kiállítás a Gödöllői Városi Múzeumban

Megnyitó: 2017. október 13-án 17.00 órakor

Nyitvatartás: szerdától–vasárnapig 10.00–16.00

Megtekinthető: 2017. december végéig 

 

A Gödöllői Városi Múzeum idén ősszel egy olyan rendhagyó időszaki kiállításra invitálja a látogatóit, amelyre csak minden ötödik évben kerül sor. Új kiállításunkon azon műtárgyakat kívánjunk bemutatni az érdeklődők számára, amelyek  2012 és 2016 között ajándékozás és vásárlás útján kerültek a múzeum gyűjteményébe. Az említett periódus alatt több mint 7000 műtárggyal gazdagodott a múzeum. Ez a hatalmas mennyiség elsősorban adományozóinktól érkezett, illetve a pályázati lehetőségeket kihasználva további műtárgyakkal bővíthettük már meglévő gyűjteményeinket.

Kiállításunk különleges jellegét erősíti, hogy minden ajándékozótól bemutatásra kerül egy-egy műtárgy. Az új műtárgyak közül külön említést érdemel a gödöllői művésztelepen alkotó Juhász Árpád-hagyaték, amelyet 2016-ban kapott ajándékba a múzeum: akvarellek, naplók, igazolványok, valamint a gyermekművészethez köthető alkotások (utóbbiakról egy tanulmány is elérhető honlapunkon). Szintén ajándékozás útján került a múzeumba a kiállításon bemutatott két nagyméretű Sidló Ferenc szobor, illetve az állandó kiállításon bemutatott Önportré.

Múzeumunk cserkészanyagának legismertebb műtárgya Teleki Pál tiszteletbeli főcserkész tábori ágya, melyet 2013-ban dr. Teleki Géza, Teleki Pál unokája adományozott városunk közgyűjteményének. A  következő esztendőben a Svájcban élő Danczkay Zoltán az 1947-ben megrendezett moissoni cserkész világtalálkozóhoz kapcsolódó relikviáit (igazolvány, jelvények) ajándékozta a múzeumnak. 2015 januárjában az ausztráliai Melbourne-ből kaptunk egy e-mailt, melyben egy hölgy a 413. számú Csaba Cserkészcsapat működéséről érdeklődött. Mivel ez a csapat a hazai cserkészmozgalom 1948-as feloszlatásával megszűnt, s nem alakult újjá, a gödöllői közgyűjteménynek adományozta a csapat 1931-ben készített, 85 x 127 cm nagyságú, kiváló állapotban megmaradt hímzett selyemzászlaját.

Számban legnagyobb gyarapodás minden évben a helytörténeti gyűjteményünket jellemzi. Ebben a kiállításrészben azokat a műtárgyakat mutatjuk be, amelyek a gödöllői oktatáshoz, lakáskultúrához, viselethez, a második világháborúhoz és a helyi személyekhez kapcsolódnak.

Antikváriumi árveréseken is évek óta jelen vagyunk, folyamatosan kapunk gödöllői anyagokról értesítéseket, így lehetőségünk van igen kedvező áron értékes anyagok, ritkaságok (képeslapok, fotó­albumok) megvételére.

Ezúton is köszönjük ajándékozóink, adományozóink támogatását!