Játszani – A Remsey család négy generációja

Kiállításmegnyitó: október 14. 16.00 óra
Nyitva tartás: szerdától vasárnapig 10.00-16.00
Megtekinthető 2017. február 26-ig

“Amióta gyermek van – azóta van baba is, és bábu is. És lesz is mindaddig, amíg gyermeklelkű emberek élnek a világon. A bábu az emberiség játékos kedvéből született, hogy maga is játékra indítson, színes álmok világába emeljen, és hogy gondtalan perceket szerezzen kicsinek-nagynak egyaránt… A bábjáték különleges művészet: szemfényvesztés, mese és színház egyszerre” – Remsey Iván szavait idézve megérthetjük vonzalmát a játék, a mese, a varázslat birodalmához, amelybe mi magunk is eljuthatunk a család: Remsey Jenő, Iván, Flóra és Dávid munkáit csodálva.

Remsey Flóra és családja, édesapja, nagyapja és fia művészetét mutatja be a kiállításunk, a mese, a varázslat és a bábok világának megjelenítésével.

A baba és bábkészítés a gyermekeit egyedül nevelő édesanya, Olgyay Molnár Johanna történetéig, az 1800-as évek derekáig vezethető vissza. Ő éjszakánként babákat készített, amelyeket aztán reggel eladott a piacon, hogy ételt vihessen gyermekeinek. Remsey Jenő édesanyját az Anyám varr és a Pythia / Szegény babacsináló asszony címü képein örökítette meg. A játék, a baba és a bábkészítés leánytestvérük, Remsey Giza életében is fontos szerepet játszott, külföldön is szép sikereket ért el velük. Remsey Ágnes művészetében is jelen van a családi örökség, ő azt vallja a baba és bábkészítésről hogy: „a felnőtt pedig, aki kitalálja és megteremti, mialatt ezt teszi, megfürdik az örök ifjúság forrásában”.

Remsey Jenő 1909-ben érkezett Gödöllőre, ahol a Körösfői-Kriesch Aladár vezette művésztelep tagjaként telepedett le. A művésztelep mindennapjaihoz hozzátartozott a mese, a játék, az álarcosbál, a színház és a bábszínház világa. Remsey Jenő ezt jeleníti meg Kosztümös önarcképén, a Seherezádé című gobelintervén, a Szentivánéji álom című festményén. Ennek a hagyományát viszi tovább fia, Remsey Iván a nevéhez köthető gödöllői Remsey marionett bábszínház megalapításával, a dísztökökből, és egyéb terményekből kialakított és lerajzolt furcsa figuráival. Lánya, Remsey Flóra, kárpittervező művészként is kötődik a mesék és varázslatok világához. Szövött majd egyéni technikai újításként fémmel is átszőtt művein találkozhatunk tündérekkel, varázslókkal és mesebeli helyszínekkel is.

Remsey Dávid, a dinasztia legifjabb művésze múzeumunkban egy fényinstallációt mutat be, amely mozgó és fénylő átlátszó óriási vízi állatokkal egy világító tengert jelenít meg.

A mese, a játékok és bábok birodalmát varázsoljuk ide a Gödöllői Városi Múzeum időszaki kiállítási termébe.

  letöltés      Gödöllő-Város-Önkormányzata