Nagy Sándor (1869–1950)

Kiállítás a Gödöllői Városi Múzeumban, 2019. október 12. – 2020. március 22.

A gödöllői művésztelep vezető mestere 150 évvel ezelőtt született. Nagy Sándor, Körösfői-Kriesch Aladár hívására költözött Gödöllőre 1907-ben családjával és itt is halt meg 1950-ben. Életében és művészetében mindvégig megőrizte a „gödöllőiséget”. A művészet és az élet egységét, az élet művészet általi szebbé tételének lehetőségét hirdette.

A Gödöllői Városi Múzeumban 1981-óta folyamatosan várja látogatóit a gödöllői művésztelepet bemutató állandó kiállítással, ahol kiemelt helyet tölt be Nagy Sándor 1920-ig terjedő munkássága.

Most, a művész születésének 150. évfordulóján Nagy Sándor életéhez, családjához kapcsolódó munkái mellett, hangsúlyt fektetünk az 1920 után készült, illetve a ma is látható, elsősorban templomdíszítő munkáinak bemutatására. Így hívjuk fel a figyelmet a Budapesten látható Rákócziánum szentélymozaikjára, a pesterzsébeti Magyarok Nagyasszonya és Szent Erzsébet üvegfestményeire és egész templomot díszítő freskódíszítésére, valamint életének utolsó munkájára, a mátyásföldi Szent József Plébániatemplom szentélyének üvegfestményeire.

A kiállítás, amelyet múzeumpedagógia programok kísérnek, 2020. március 22-ig látogatható.

Kurátori tárlatvezetés és múzeumpedagógia foglalkozás e-mailen igényelhető.

Gödöllői Városi Múzeum