Üzenet a távoli szigetvilágból. Polinézia művészete

GVM-Polinézia-2015_Plakát_web

Üzenet a távoli szigetvilágból – Polinézia művészete címmel megnyílt legújabb időszaki kiállításunk
a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül szeptember 29-én kedden 17.00 órakor.

A kiállításon Ignácz Ferenc gyűjteményéből
és Alfred Falchetto Teururai faragóművész
munkáiból kaphatunk ízelítőt.

 

 

 

 

Kiállításmegnyitó. Balázs Gusztáv fényképei: 

Kedvcsináló a kiállításból Balázs Gusztáv felvételeivel: 

Pár szó Alfred Falchetto Teururai-ról

1973-ban született a Francia-Polinéziához tartozó Marquesas-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Nuku Hiván, Taiohae faluban. Édesapja francia, akit szülei a közelgő háború elől menekülve testvéreivel együtt ötéves korában 1936-ban vittek magukkal Tahitire, majd Nuku Hivára egy jobb és békésebb élet reményében. Édesanyja, Marie Teururai polinéz, a Tahitin egykor uralkodó család egyik leszármazottja.
Alfred életét ez a kettős eredet határozza meg: francia, de Polinéziában felnőtt apjától és az apai ágtól örökölte az „ezermester”-hez illő ügyességet és a méhészethez való különleges érzékét, a polinéz ősöktől pedig a természet, az állatok és növények, de főleg a tenger szeretetét, a polinéz kultúra megismerése iránti vágyát és a művészetek szinte minden formájában megnyilvánuló tehetségét. E tehetség, melynek néhány tanúbizonyságát e kiállításon is láthatjuk, csak 1994 – 95-ben bukkant felszínre, amikor – felfedezve e rejtett kincset – képességei kibontakoztatására buzdítottam, majd később, életében társaként, együtt dolgozva megteremtettük erre a lehetőséget is.
Alfred, amikor 1994 novemberében megérkeztem Nuku Hivára, már hónapok óta a Taiohae közelében lévő, erdővel borított történeti lelőhelyen dolgozott, francia régészkollegám segédjeként. A régészet iránti érdeklődése nyilvánvaló volt, – a néprajzot „élte” – rajzkészségére pedig a munka közben derült fény. A következő években Svájcban tanulmányozhatta több múzeum régi, marquesasi gyűjteményének darabjait: ekkor vetették fel a helyi szakemberek, hogy próbálkozzon meg a faragással is. Megpróbálta, sikerült. Így kezdődött…
Tárgyainak nyersanyagát a természet adja: fa, kókuszdió, csont, növényi magvak, rostok. Kedvelt témái a marquesasi hitvilág szereplői, elsősorban az ősöket, isteneket megjelenítő „tiki”, illetve a sziget mindennapjaihoz szükséges eszközök, ékszerek sokasága. A polinéz kultúra más tájaira, így a Húsvét-szigetre tett látogatása tükröződik az ottani ihletésű szobrokban, csontékszerekben. Faragványait a szokásos faragószerszámokkal készíti és apró késekkel, vésőkkel, reszelőkkel munkálja meg: a gépek használata a minimális mértékre szorítkozik.
Több mint tíz éve él folyamatosan Magyarországon, foglalkozása régésztechnikus és rajzoló. Itthon a hazájában ismeretlen kerámiakészítést is elsajátította és a fotózás szenvedélye is itt alakult ki.
A korábbi években több közös kiállításunkon szerepelt: e kiállítások mindegyike a természet szeretetére és főleg védelmére próbálta meg felhívni a figyelmet.

Dr. Antoni Judit régész, néprajzkutató

A kiállítás megtekinthető:
2015. szeptember 29-től december 20-ig

    mof_logok_2015__3     muzeumi_osz