Ybl Miklós makettkiállítás és
„Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig”

A 2014. évi Ybl-bicentenáriumi év keretében az Ybl Miklós tervhagyatékát (több mint 6000 terv) őrző Budapest Főváros Levéltára két, Ybl Miklós életművét feldolgozó kiállítás megrendezésében vett részt. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Budapest Fővárosi Levéltárral együttműködésben hallgatói makettek bemutatásával emlékezett meg a mester születésének 200. évfordulójáról 2014. október 28-ától a Nemzeti Múzeum rotunda termében volt  látható az a kiállítás, amelyen több mint hetven hallgató csoportosan vagy egyénileg készített építészeti makettjét tekinthették meg az érdeklődők. A másik kiállítás megrendezésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékével közösen Budapest Főváros Levéltárában került sor. A makettkiállítás, illetve az „Ybl-házsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig” című kiállítás egy része most a Gödöllői Városi Múzeumba érkezett.

A makettek mellett a mesterképzésben résztvevő fiatal építészek virtuális Ybl-épület modelljei, a belváros „Ybl-térképe” és sok érdekes információ várja majd a látogatókat. Az Ybl-év keretében számos rendezvényen, kiállításon ismerkedhetett meg az érdeklődők széles köre az építőmester munkásságával. E tárlat egyik különlegessége, hogy Ybl szakrális épületei, kastélyai, palotái és középületei mellett korabeli szerkezeti részletek is megelevenednek az aprólékos gonddal készített hallgatói munkákon. A modelleket így tematizálva három, nagyméretű installáció rejti, amelyek szabadon körüljárhatóak. Fóliázott grafitszürke felületükön olvashatók a makettekhez kapcsolódó fontos információk és érdekességek. A megvilágított kiállítási tárgyakat egymás felett két polcon, kis betekintő nyílásokon keresztül láthatja a közönség, egyszerre meglepő közelségbe kerülve a modellekhez. Ez az elrendezés egészen különleges perspektívában mutatja be az épületeket, tudatosan nem az egészre, hanem a részletek összhangjára fókuszálva. A látogató így több nézőpontból vizsgálhat egy-egy alkotást, olyan részleteket felfedezve, ami a pusztán távolról szemléléskor figyelmen kívül maradna.

A Budapest Főváros Levéltára épületében felállított másik kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékével közösen készült. A kiállítás kurátorai, Hidvégi Violetta, Marótzy Katalin és a kiállítás tervezője, Halmos Balázs az Ybl-életmű egy részének különleges feldolgozására vállalkoztak. Budapest lenyűgöző historizáló építészeti világából egy városrész –Ybl kései lakhelyének környezete – fejlődésébe ágyazva mutatják be a mester kiválasztott alkotásait. A mai Kálvin tér – az egykori Kecskeméti kapu és a környező városfal, illetve az arra fűződő új utcák – a terjeszkedő város, a kialakuló Józsefváros arculatváltozásának fontos 19. századi területe. Az Unger-háztól a Dlauchy-házig és a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti palotanegyedig terjedő terület rendkívül gazdag építészeti anyagában a feladatok nagy változatossága figyelhető meg: az egyszerű városi kisarchitektúra (Danubius-kút) a hagyományosnak mondható, de megújított palota-bérház-, üzletház típusok mellett lovarda, tornacsarnok, képviselőház és parlamenti ülésterem – kellően bizonyítva Ybl nagyszerű tervezői vénáját. A választott terület kiválóan alkalmas arra is, hogy bemutassa Ybl stílusának változását a romantikus formálástól a francia és reneszánszon át az itáliai ihletésű neoreneszánsz életerőt sugárzó világáig. Alkalmas arra, hogy bemutassa a hagyományos városi palotaépület használatának differenciálódását, a korszerű szerkezetek alkalmazását, a harmonikus arányokon belül maradó léptékváltást.

A kiállítás új metodikai eleme, újdonsága a kontextusba helyezés, amellyel a bemutatott emlékeket koherens térbeli, morfológiai és kronológiai rendszerben is összegzi. Ezáltal a legszélesebb közönség számára teszi könnyebben befogadhatóvá és értelmezhetővé az anyagot. A bemutatásra szánt Ybl-épületek kapcsán ennek különös jelentősége van, mert új szemléletet, új kutatási irányokat nyit fel, és a mai széttagolt műemlékvédelmi szervezetben a helyét kereső, vagy a helyéért küzdő műemlékvédelmi háttérkutatások számára is fontos új nézőpontokkal szolgál. A II. világháborúban jelentős pusztulásnak kitett terület műemléki értékelése és az akkor meghozott súlyos döntések alapvetően befolyásolták Ybl épületeinek sorsát, és szolgálnak tanulságul – hasonló döntések hibáinak elkerülésére.

Gödöllői Városi Múzeum, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke és Budapest Főváros Levéltára szeretettel meghívja mindazon érdeklődőket, akik új nézőpontból ismerkednének Ybl Miklós szellemi örökségével.

A kiállítás megtekinthető szeptember 6-ig.

YBL-MAKETT_meghivo_godollo_2015_web

MKG15-LOGO__300px