Tom von Dréger: Frey Rózsa portréja, 1912.

Tom von Dréger: Frey Rózsa portréja, 1912.

olaj, vászon, j.f. olvashatatlan német nyelvű ajánlás,

Diód,12/VIII.07. Tom.
68 x 45,6 cm
Gödöllői Városi Múzeum, ltsz.: 2009.2.

A gödöllői művésztelep a 20. század elején alakult, az európai és a magyar művészeti megújulás, ezen belül is a szecesszió művészetének korszakában. Hatással volt az alapító művészekre a 19. század festészeti újításainak eredménye, Európa nagy városainak művészeti élete, de elsősorban azok a művészeti elméletek, amelyek a 19. század második felének angol művészeti teoretikusaihoz, John Ruskinhoz és William Morrishoz kapcsolhatók.

A gödöllői művészek, a gödöllői helyszínt megelőzően az erdélyi Diódon is összegyűltek nyaranta és együtt alkottak Körösfői-Kriesch Alaldár vezetésével. A csoporthoz itt kapcsolódott Körösfői-Kriesch barátja, Tom von Dréger osztrák portréfestő, akivel 1890-ben Velencében ismerkedett meg. Körösfői-Kriesch hívta őt Erdélybe. Tom von Dréger 1899-ben feleségével és három gyermekével elutazott Diódra, és le is telepedett a zavartalan falusi életet biztosító gyönyörű fekvésű településen. Kapcsolatát a gödöllői művészteleppel több alkotás is megerősíti. Így az Undi Mariskáról 1904-ben készült portréja, ahol a fiatal művésznőt népviseletben, diódi természeti háttérrel ábrázolja. A kép a Gödöllői Városi Múzeum tulajdonában van. Tom von Dréger 1905-ben visszaköltözött Bécsbe és csak nyaranta járt Diódra. A gödöllői művészteleppel való későbbi kapcsolatát bizonyítja az 1912-ben készült portré Frey Rózsáról, amit 2009-ben vásárolt meg a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának támogatásával a múzeum.

A mű fontos kiegészítője a múzeum gyűjteményének Tom von Dréger munkásságának szempontjából, de rendkívül fontos Frey Rózsa személye miatt is. Frey Rózsáról jelenleg ezt az egy olajportrét ismerjük.

Ő 1906-ban érkezett Gödöllőre a szövőműhelybe, Juhász Árpád invitálására, Bácskából. 1919-ig ő látta el Körösfői-Kriesch Aladár mellett a szövőműhely vezetését. A róla készült portré több a gödöllői művésztelepet bemutató kiállításon szerepelt, a vásárlást megelőzően magántulajdonban volt.

Őriné Nagy Cecília
művészettörténész
Gödöllői Városi Múzeum

Régebbi cikkek
Gödöllői Városi Múzeum