Szecessziós túra

 

 

A Gödöllői Városi Múzeum 2000 óta hirdeti meg, a gödöllői művésztelep múzeumi állandó kiállításának bemutatáshoz kapcsolódóan a szecessziós túrát. A túrán egy városi séta keretében ellátogatunk a hajdani Erdő utcába, amit ma Körösfői-Kriesch Aladár utcának neveznek a művésztelep alapítójának és vezető mesterének tiszteletére.

Az utcán sétálva benézhetünk a Remsey ház vadregényes kertjébe, amit nem is olyan rég még Remsey Jenő és Frey Vilma gödöllői művészek és gyermekeik laktak. Megállunk a művésztelep világhírnevét megalapozó szövőiskola épülete mellett. Vele szemben láthatjuk azt a házat, amelyet Körösfői-Kriesch Aladár 1901-ben vásárolt meg családja részére Gödöllőn.

A Körösfői-Kriesch Aladár utcán megnézhetjük a Franciaországból családjával Gödöllőre költözött festőművész, Belmonte Leó átalakított házát, majd az Erkel Ferenc utcából bemehetünk a művésztelep másik alapító tagjának, Nagy Sándornak a kertjébe. A házat körbejárva megcsodálhatjuk Medgyaszay István jeles magyar építész tervezői újításait, visszaidézhetjük a művésztelep hangulatát archív fényképmásolatok és a túra vezetőjének segítségével.

A gödöllői művésztelep működésének idejét 1901 és 1920 közé tesszük. Az itt alkotó művészek nagy számban elköltöztek, de Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor és Remsey Jenő itt telepedtek le, itt éltek családjaikkal együtt. A szecessziós túra utolsó fejezeteként a gödöllői temetőben felkeressük az itt eltemetett művészek sírjait, amelyek híven őrzik a művésztelep, az azóta eltelt történelem és az utókor kegyeletének emlékét.

A szecessziós túra a Gödöllői Iparművészeti Műhely alkotóházában ér véget, ahol megismerkedhetünk a műhelyt létrehozó kortárs alkotók munkáival. Céljuk a századfordulón létrejött, gödöllői művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén.

Jelentkezés: Őriné Nagy Cecília művészettörténésznél

A túra időtartama: 2 óra

Időpont: külön egyeztetéssel

Minimális létszám: 10 fő

Ára: 1500 Ft/fő

Gödöllői Városi Múzeum

2100 Gödöllői, Szabadság tér 5.

Telefon: 28/421-998, 20/269-2007, (munkaidőben)

E-mail: orine.n.c@godolloimuzeum.hu

Gödöllői Városi Múzeum